Domowe lizaki krok po kroku

Jeśli bardzo lubisz lizaki i masz do nich słabość to zamiast kupować je w sklepie zrób je sama! Zobaczysz ile przyjemności da Ci sama produkcja lizaków, a co dopiero ich konsumpcja. Jest też idealne rozwiązanie dla dzieci, jeśli nie chcesz, aby jadły przetworzone chemicznie lizaki ze sklepu to zrób dla nich Domowe lizaki krok po kroku

własne. Na pewno będą smaczne, a przede wszystkim zdrowsze. Dlatego warto spróbować i zrobić własne domowe lizaki. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak zrobić swoje domowe lizaki.

Przede wszystkim będziemy potrzebować odpowiednich foremek, które możemy nabyć na przykład w sklepach internetowych. Dobrze by było zadbać, aby taka forma była elastyczna, dzięki czemu będzie można łatwo wyjąć z niej gotowe lizaki. Oprócz tego dobrze by było, żeby ta forma była wykonana z tworzywa odpornego na wysokie, jak i niskie temperatury, co sprawi, ze uda się ją wykorzystać do zrobienia lodów. Dodatkowo za sprawą wysokiej odporności na temperatury można również wlać do takiej formy na przykład gorącą masę karmelową, a po wszystkim umyć foremki w zmywarce. Generalnie lizaki możemy także przygotować na papierze do pieczenia.

Domowe lizaki najlepiej sprawdzają się w wersji z czekoladowej lub karmelowej masy, na przykład z dodatkiem domowego soku malinowego. Doskonałym pomysłem będzie ich ozdobienie chociażby drażami czy też bajecznymi posypkami, których w sklepach nie brakuje. Wszystko bowiem zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni.

Przyrządzenie domowych lizaków to świetny sposób i okazja, aby spędzić wspólnie czas z dziećmi i rodziną na kulinarnej edukacji oraz pysznej zabawie. Zrobione w takiej atmosferze lizaki będą wyśmienicie smakować. Dodatkowo mogą one być doskonałym prezentem na urodziny kolegi lub koleżanki czy też ciekawym przysmakiem na karnawałową, szkolną zabawę.

Oto składniki, które będą nam potrzebne do produkcji lizaków:

•     4 łyżki cukru

•     2 łyżki soku malinowego

•     4 łyżki czekolady

•     13 sztuk patyczków drewnianych

•     Według uznania papier do pieczenia.

Następnie powoli podgrzewamy sok malinowy z cukrem, do uzyskania konsystencji delikatnego karmelu. Na arkusz papieru do gotowania wylewamy kółka z karmelu. Po chwili na karmel musimy zetrzeć czekoladę i do połowy każdego kółka włożyć patyczki. Wszystko wystudzić, a po wystudzeniu lizaki są gotowe do jedzenia. Generalnie domowe lizaki najlepiej smakują, gdy do ich przygotowania użyjemy soku malinowego najlepiej prosto z babcinej spiżarni. Rzecz jasna możemy także przygotować lizaki o innych smakach, wszystko wedle uznania.