Cukierki Krówki - tradycja ponad nowoczesnością

Smak krówek jest znany chyba każdemu. Polskie krówki to powód do dumy, a obecnie w Polsce produkuje je już kilkadziesiąt firm. Są one znane u nas już prawie od 100 lat i rozsławiają nasz kraj od Brukseli aż po Afganistan. Polskie krówki to wielki układ w stronę polskiej tradycji, która zdecydowanie góruje nad nowoczesnością, bo czy znacie lepsze cukierki od polskich, słodkich, tradycyjnych krówek? No właśnie, to co stare i sprawdzone, zwykle jest po prostu dobrze i smaczne.

Generalnie nasze polskie krówki to mleczne cukierki, które w swoim składzie poza mlekiem i cukrem zawierać mogą również margarynę, syrop ziemniaczany oraz masło. Jak widać wszystko wskazuje, że są to słodycze o wschodnim rodowodzie, ale od niemal stulecia nierozerwalnie związane są one z dziejami Polski.

Jeżeli chodzi o historię polskich krówek to sięga ona co najmniej lat 20 XX wieku, kiedy to Feliks Pomorski otworzył w poznaniu wytwórnię słodyczy. Cukierki przez niego produkowane następnie zawijane były w papierki z rysunkiem krowy, co przyczyniło się do powstania i szybkiego spopularyzowania nazwy „krówki”. Niestety, ale rozwój firmy przerwała II wojna światowa, w wyniku której rodzina została przesiedlona do podwarszawskiego Milanówka. I to tam niemal od razu zajęła się produkcją krówek.

Otóż nasze krówki z Milanówka zdobyły swoją sławę w okresie PRL i do dzisiaj, jak twierdzi urząd miasta – działa tutaj aż trzech producentów tych cukierków. Pomimo iż samorządowcy nie wspierają ich bezpośrednio, to są oni dumnie z milanowskiej krówki i dbają o jej promocje. Sam urząd miasta regularnie zamawia krówki w opakowaniach z herbem miasta. Zawsze są one dostępne w urzędzie miasta, a radni przy każdej okazji częstują gości krówkami z Milanówka.

Marka miasta, jako stolicy krówek jest tak duża, że niektóre firmy z innych miejscowości podszywają się pod krówki z Milanówka. Okazuje się jednak, że, jak mówią przedstawiciele tej firmy, ich cukierków nie da się pomylić z żadnymi innymi. Co ciekawe receptura krówek z Milanówka jest niezmienna od 1921 roku, prawdopodobnie raczej w całym kraju nie znajdziemy firmy, która produkuje krówki, takie jak Milanówek, czyli robione ręcznie od samego początku do końca.

Interesujące jest także zjawisko, w którym to polskie cukierki pracują także na sławę ojczyzny w ramach kontyngentów wojskowych, między innymi w Afganistanie. Krówki reklamowane jako cukierki typowo polskie zamawiane są około dwa razy do roku, głownie na potrzeby promocji Polski za granicą.